W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij
Gmina Iłów

SP Giżyce. Z wizytą w Tęczowym Ogrodzie

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Szczególnie atrakcyjnym wydarzeniem w ramach realizacji ogólnopolskiego projektu: Zdrowo jem, więcej wiem była wycieczka do gospodarstwa sadowniczego: Tęczowy Ogród w Brzozowcu. Oprócz zespołu: Aktywne Witaminki koordynowanego przez Małgorzatę Orzeszek uczestniczyły w niej dzieci z oddziału przedszkolnego pod opieką wychowawczyni Anny Karpińskiej.

Wycieczka odbyła się 7 listopada 2018 r. Jej uczestnicy zostali bardzo serdecznie przyjęci przez właściciela - p. Przemysława Wasilewskiego, który wspiera prozdrowotne działania placówki od wielu lat. Poprzez dostarczane owoców i soków oraz rozmaitych gadżetów, jak: pamiątkowe smycze, kubeczki, długopisy, a nawet statuetki w kształcie jabłka współpracuje ze szkołą przy realizacji projektu.

Tym razem Pan Przemek oprowadził nas po pobliskich sadach. Podziwialiśmy i porównywaliśmy sad w zależności od wieku, a także zwróciliśmy uwagę na gatunki jabłoni i warunki zapewniające ich optymalny rozwój. Wiemy już bardzo dokładnie na czym polega praca sadownika,  jakie maszyny ją ułatwiają, jak ważna jest znajomość prognozy pogody – wyjaśnia Małgorzata Orzeszek.

Szczególnie interesująca była zaprezentowana prelekcja na temat znaczenia spożywania jabłek. Uczestnicy wycieczki dowiedzieli  się, jak znaczący jest ich wpływ na pracę serca, mózgu, jelit, dobre samopoczucie. Uczniowie prawidłowo odpowiedzieli na wiele pytań, m. in.
Dlaczego w momentach, kiedy nie możemy umyć zębów po posiłku, możemy zjadać jabłka?

W tłoczni soków mogliśmy popatrzeć, jak produkowany jest sok bez dodatku cukru, wody, barwników i konserwantów. Przy tej okazji otrzymaliśmy obfity zapas soku. Dużo czasu upłynie zanim popróbujemy wszystkich smaków. Chętnie podzielimy się nimi z innymi uczniami i zachęcimy ich by te owoce włączyć do codziennej diety – relacjonuje koordynatorka Projektu.

 

Serdecznie dziękujemy Panu Przemkowi Wasilewskiemu za ciekawe zajęcia prozdrowotne, poświęcony nam czas, cenne informacje, dotychczasową współpracę, zdrowe jabłka i soki.

Małgorzata Orzeszek
Opr. Joanna kudarewko