Gmina Iłów

SP Giżyce. Śniadanie daje moc

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki,

lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabaw.

To najlepszy start w nowy dzień.

W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzonego w Polsce jako: Śniadanie Daje Moc w placówce odbyła się akcja wspólnego przygotowania śniadania. Organizatorem programu jest Partnerstwo dla Zdrowia - koalicja producentów: Danone, Lubella, marki Biedronka, Instytutu Matki i Dziecka. Honorowy Patronat sprawuje Minister Edukacji Narodowej.

Działania rozpoczęły się 8 listopada 2018 r. od godz. 8.00. Do przyrządzania zdrowych potraw przystąpiły dzieci z oddziału przedszkolnego wraz z wychowawczynią Anną Karpińską oraz uczniowie kl. I i II pod opieką Małgorzaty Orzeszek. Do akcji aktywnie włączyli się rodzice i opiekunowie Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej w Giżycach.

W przygotowaniu zdrowych dań wszyscy kierowali się wskazówkami z Piramidy Zdrowia oraz wiadomościami zdobytymi w trakcie realizacji scenariuszy zajęć w ramach Klubu Śniadanie Daje Moc. Efekty ich pracy były znakomite. Uczestnicy akcji wyczarowali bowiem prawdziwe cuda kulinarne kuszące smakiem, aromatem i wyglądem.

W niecodziennej scenerii, którą tworzyły krainy: mleczna, serowa, wodna, warzywna, owocowa, soków natury – zastawiony został smaczny, zdrowy i kolorowy stół. Wśród bukietów z maków i rumianków pojawiły się: owocowe gąsienice, biedronkowe polany, witaminowe bomby, kolorowe frytki na surowo, sałatkowy misz-masz, owocowe szaszłyki, koreczki stateczki, itp.

W efekcie nie udało się nawet policzyć talerzyków z różnorodnością potraw. Na pewno było ich ok. 100. Królowały konkursowe kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, które oczarowały wszystkich pomysłowością wykonania i zdrowe napoje, jak: czysta woda, wody smakowe z dodatkiem mięty, cytryny, koperku oraz mleko i 100% naturalne soki w różnych smakach. W roli zdrowych tłuszczy wystąpiły: ziarna dyni, słonecznika i orzechy włoskie.

Wspólne śniadanie otworzyła uroczyście pani dyrektor Elżbieta Kopka. W części oficjalnej powitała zaproszonych gości, rodziców, opiekunów, uczniów, nauczycieli. Poinformowała o znaczeniu śniadania, podkreślając jego rolę w diecie dziecka. Zwróciła uwagę, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podziękowała za jego przygotowanie.

Następnie wszyscy zasiedli do stołu, na którym wręcz nie mieściły się przeróżne specjały. Poczęstunek stał się udziałem wykonawców, ich rodziców, opiekunów, przyjaciół i pracowników szkoły, koleżanek i kolegów z kl. IV – VIII. Podkreślić trzeba jeszcze, że Dzień Zdrowego Jedzenia dzieci propagowały także poprzez prace plastyczne, gazetki ścienne, plakaty, wystawy i ulotki.

Wyrazy wdzięczności dla wszystkich zaangażowanych. Dziękujemy za pomoc Pani Dyrektor i naszemu gościowi – właścicielowi pasieki "Paulinka" za zdrowy miód, gospodarstwu sadowniczemu „Tęczowy Ogród” za soki i jabłka, rodzicom i opiekunom Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej w Giżycach za produkty i pomoc w przygotowaniach oraz obecność.

Małgorzata Orzeszek
Opr. Joanna Kudarewko

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij