W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij
Gmina Iłów

Skąd się biorą PRODUKTY EKOLOGICZNE - SP Giżyce w „ZIARNIE”

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę
W ramach realizowanego w naszej szkole ogólnopolskiego projektu: „Zdrowo jem, więcej wiem!” dzieci z oddziału przedszkolnego i uczniowie kl. I - II byli 3 czerwca 2019r. na wycieczce w Gospodarstwie Ekologicznym Państwa Ewy i Petera Stratenwerth w Grzybowie.

Właścicielka gospodarstwa powitała nas bardzo serdecznie, a stoły zastawione ekologicznymi produktami, zachęcały do śniadania. Był to doskonały moment, by usystematyzować wiedzę na temat: Stawiam na śniadanie. Pani Ewa podkreśliła rangę tego najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Opowiedziała o produktach ekologicznych, wykorzystanych do przygotowania zdrowego, śniadania oraz o zasadach funkcjonowania gospodarstwa. Sery, dżemy, miody, masło, chleb sitkowy i razowy oraz papryka i zioła, zachęcały do jedzenia. Kanapki znikały błyskawicznie, co oznacza, że były nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Po śniadaniu na ręce Pani Ewy, przekazaliśmy najlepszą Grę Planszową o PIRAMIDZIE ZDROWIA, wykonaną przez Zespół „Aktywne Witaminki”, zachęcając do wykorzystania wśród uczestników z innych szkół. Cieszymy się bardzo, ponieważ nasza gra wywarła na Pani Ewie ogromne wrażenie.

Po zdrowym śniadaniu udaliśmy się do BIOPIEKARNI. Tam, dowiedzieliśmy się wszystkiego na temat chleba, rodzajów mąki i gatunków zbóż, z których powstaje. Obserwowaliśmy, jak powstaje rozczyn na ciasto razowe oraz jak wypieka się chleb w piecu, rozgrzewanym drewnem z drzew liściastych. Następnie odbyły się warsztaty: Od ziarenka do bochenka. Odbyliśmy fantastyczną podróż w czasie. Omawialiśmy z wykorzystaniem plansz i oryginalnych rekwizytów historię powstawania chleba, zwracając uwagę na pracę rolnika dawniej, w porównaniu do dzisiejszych czasów. Mogliśmy doświadczyć, jak mielić zboże na żarnach. Rozpoznawaliśmy rodzaje zbóż po kłosach i nasionach. Szczególną uwagę zwróciliśmy na orkisz – dawną odmianę pszenicy. Oddzielaliśmy przetakiem mąkę od otrębów, by przekonać, się co tracimy wybierając jasne pieczywo. Dużo radości dostarczyło nam wyrabianie ciasta oraz formowanie bułek i chlebków. Jak z plasteliny lepiliśmy serca, słoneczka, a nawet dinozaury. Efekt – znakomity. Wyjęte z pieca wypieki były tak apetyczne, że nie mogliśmy się doczekać, by posmakować. Kiedy przestygły, zajadaliśmy ze smakiem, a część chlebków zabraliśmy do swych domów.

Kolejny emocjonujący punkt programu to spacer z p. Peterem po gospodarstwie. Dowiedzieliśmy się na czym polega praca rolnika w gospodarstwie ekologicznym, skąd pochodzą podstawowe produkty żywnościowe: jaja, mleko, jak robi się masło i śmietanę. Zwiedziliśmy nawet SEROWNIĘ i zaobserwowaliśmy proces powstawania sera z mleka krowiego i koziego. Ogromne kadzie i inne urządzenia wywarły na nas niesamowite wrażenie. Takiej ilości mleka nie spotykamy na co dzień. Obejrzeliśmy też inne zabudowania gospodarskie, maszyny i sprzęt. Z przyjemnością podziwialiśmy zwierzęta: konia, krowy, kozy, a nawet bociana, który w gnieździe karmił swe młode. Jednak najwięcej czasu spędziliśmy z kózkami. Mogliśmy je głaskać, a nawet karmić. Gospodarz kosą skosił świeżą trawę, a my podsuwaliśmy ją kózkom. Z żalem rozstawaliśmy się z tymi uroczymi zwierzętami.

Jednak następny punkt programu – zajęcia o ZIOŁACH, dostarczył kolejnej porcji cennej wiedzy. W pierwszej części dowiedzieliśmy się ciekawych informacji o ich właściwościach, szerokim zastosowaniu w kuchni i medycynie. Poznaliśmy konkretne gatunki i  rozpoznawaliśmy poszczególne zioła, przypisując im nazwy. Wszystkie bardzo pobudziły nasze zmysły, szczególnie węchu, dotyku, wzroku, niektóre smaku. Następnie udaliśmy się do ogrodu ziołowego i przygotowaliśmy zestawy do zasuszenia, które zabraliśmy do domów. Każdy z nas bez problemu rozpozna już szałwię, lawendę, oregano, miętę, ponieważ królowały w naszych bukietach.

Na zakończenie odbyły się ciekawe zajęcia na temat BIORÓŻNORODNOŚCI. Znacznie wzbogaciliśmy swą wiedzę o owadach. Mogliśmy nawet zobaczyć hodowlę trzmieli i usłyszeć wiele ciekawostek na temat ich życia oraz bezcennej roli, jaką odgrywają w przyrodzie, szczególnie w zapylaniu roślin.  

Czas szybko minął i z żalem opuszczaliśmy to cudowne, miejsce, pachnące naturą, pełne ciepła i ludzkiej życzliwości.
 
Serdecznie dziękujemy właścicielom gospodarstwa ekologicznego
Państwu Ewie Smuk Stratenwerth i Peterowi Stratenwerth
za szczególną życzliwość, przyjazną atmosferę i gościnne przyjęcie.
Profesjonalnie przeprowadzone warsztaty
z bogatą ofertą zajęć to najpiękniejsza lekcja ekologii.
Zdobytą wiedzę i umiejętności
wykorzystamy w ramach promocji najlepszej recepty na zdrowie.
 
Z wyrazami uznania:
Pani Dyrektor Elżbieta Kopka oraz wychowawczynie: Anna Karpińska i Małgorzata Orzeszek wraz z uczniami ze SP w Giżycach