Szkoła Podstawowa w Giżycach po raz kolejny najlepsza w Polsce
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkęZespół uczniów z kl. I i kl. II Szkoły Podstawowej im. Wojska Polskiego w Giżycach: „Aktywne Witaminki” zdobył I miejsce w etapie wiosennym IX edycji ogólnopolskiego projektu prozdrowotnego realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska „Zdrowo jem, więcej wiem!” pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Agaty Kornhauser Dudy. Znalazł się również na podium w klasyfikacji generalnej po wszystkich trzech etapach i wygrał nagrodę Grand Prix, uzyskując II miejsce.
Nagrody i Dyplomy zostaną uroczyście wręczone laureatom w nowym roku szkolnym.
W każdym etapie projektu nauczyciel zrealizował ze swoim zespołem konkursowym sześć zadań, czyli dwie lekcje, dwa konkursy, forum zdrowia oraz promocję.
Misją projektu było przywrócenie dzieci do świata zdrowia, sprawności fizycznej, wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych. Miał charakter międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Uczniowie nie tylko zdobywali i utrwalali wiedzę na temat zdrowia, ale także promowali ją w szkole i poza szkołą.
Tworzyli reklamy, ulotki, plakaty, rysunki, rebusy, encyklopedie. Odbyły się tematyczne wycieczki, pogadanki, ćwiczenia, gry i zabawy dydaktyczne, ruchowe i twórcze. Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty z dietetykiem, pszczelarzem, sadownikiem, pielęgniarką, stomatologiem. Dużo atrakcji wniosły konkursy, prezentacje, filmy, przedstawienia, warsztaty kulinarne, prelekcje dla społeczności szkolnej. Rodzice i opiekunowie aktywnie uczestniczyli w realizacji projektu. Zgodnie z wytycznymi zostały wydrukowane i przekazane im materiały edukacyjne – Forum Zdrowia dla Rodziców. Dzięki czemu dostrzegli potrzebę wprowadzania zmian w kształtowaniu prawidłowych nawyków zdrowotnych swoich pociech. Zdają sobie sprawą z tego, że ich zaangażowanie i aktywna postawa przyczynią się do realizacji tego celu.
Finalizując projekt, podkreśliliśmy rolę produktów regionalnych. Uczniowie w pełni zrozumieli, że mają one ogromne znaczenie dla zdrowia, smaku i środowiska. Wymieniali produkty wytwarzane na najbliższym terenie, wskazując miejscowych producentów. Dużo uwagi poświęciliśmy Gospodarstwu ekologicznemu „ZIARNO” w Grzybowie, miejscowym sadownikom oraz Gospodarstwu sadowniczemu: „Tęczowy Ogród”.
Na podstawie zgromadzonych pomocy dydaktycznych, uczniowie wypowiedzieli się nt. Sezonowego Kalendarza Owoców i Warzyw, uzasadniając hasło: KOLOR MA ZNACZENIE. Po stwierdzeniu, że ŚNIADANIE jest najważniejszym posiłkiem dnia, uczniowie w ramach konkursu zachęcali do spożywania go. Kreator Dobrego Smaku ze strony: www.planujegotuje.pl dostarczył pomysłów na ZDROWE ŚNIADANIA. Zespół stworzył również Zdrowy Kalendarz Śniadaniowy z wykorzystaniem autorskich rysunków. Wszyscy wiedzą, że śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia. Powinno być zdrowe i kolorowe. Wykonali rysunki pierwszego śniadania. Udostępnili księgę z przepisami, która inspiruje innych do śniadaniowych eksperymentów. Rozumieją zależność między odżywianiem, a sukcesami w nauce, pracy, sporcie. Znają również Piramidę Zdrowia oraz produkty ważne w ich diecie. Stworzyli ciekawe GRY PLANSZOWE, utrwalające wiadomości o Piramidzie. Doceniają rolę warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Dlatego są niezmiernie wdzięczni za jabłka z naklejką: Gmina Iłów z okazji Dnia Dziecka, które ofiarowali naszej szkole z najlepszymi życzeniami: Pan Wójt Gminy Iłów Jan Paweł Kraśniewski oraz radny Gminy Iłów p. Przemysław Wasilewski.
Działania podejmowane przez uczniów podczas realizacji projektu przez cały rok szkolny wspierali: Pani Dyrektor Elżbieta Kopka, Rodzice, Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza w Giżycach, wych. oddziału przedszkolnego p. Anna Karpińska, nauczyciele, pracownicy i przyjaciele szkoły, za co serdecznie DZIĘKUJEMY.
Szkolny koordynator: Małgorzata Orzeszek
pokaż poprzednie zdjęcia
pokaż następne zdjęcia
PS