14. Festiwal "Od Kujawiaka do Oberka"
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę6 października w Łącku spotkali się miłośnicy folkloru, sztuki ludowej, tańca i regionalnych kulinariów, by uczestniczyć w 14. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego.
14. edycja zgromadziła ponad 50 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzględniając m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalność i atrakcyjność prezentowanych na stoisku produktów, wkład pracy w wykonanie aranżacji stoiska i promocję twórczości artystycznej, pierwszą nagrodę przyznała dla Koła Gospodyń Wiejskich „Razem” w Zaborowie Starym za oryginalność i wrażenie estetyczne stoiska, druga nagroda została przyznana za promocję rękodzieła artystycznego- Pani Idzie Zajączkowskiej. Trzecia nagroda przypadła w udziale dla Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywa Kobieta” w Zaździerzu za wkład pracy i atrakcyjność prezentowanych produktów. Jury przyznało dodatkowo dwa wyróżnienia Panu Stanisławowi Markiewiczowi za promocję wyrobów z wikliny i Pani Teresie Jabłońskiej za kultywowanie tradycji rękodzielniczych. Nagrody w danej kategorii wręczali Wójt Gminy Iłów Jan Kraśniewski i Sekretarz Gminy Iłów Katarzyna Michalska.
W Przeglądzie zespołów folklorystycznych, jury Przyznało 8 wyróżnień. Wyróżnienia otrzymali: Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny za najwyższy poziom artystyczny na Festiwalu. Kapeli „Nas Troje” za nawiązanie do tradycyjnego folkloru regionu Łowickiego w wykonaniu młodego pokolenia. Zespół TERAZ MY (gm. Iłów) za nowatorską aranżację muzyczną oraz ogólny wyraz artystyczny, wysoki poziom wokalny wykonawczyń zespołu. Szkolny Zespół Pieśni i Tańca „Promyki Lucienia” za opracowanie sceniczne tańców ze szczególnym wyróżnieniem Krakowiaka. Zespołu KAMIENIAKI ze Szkoły Podstawowej w Nowym Kamieniu za polki miejskie zatańczone w charakterze i za różnorodność przedstawionego programu. Zespół Pieśni i Tańca Dzieci Ziemi Łąckiej im. Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej za zaangażowanie w wykonanie tańców i przyśpiewek ludowych. Zespołu MELODIA za kultywowanie tradycji pieśni ludowych. Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki” za kultywowanie tradycji regionu sannickiego.
W konkursach kulinarnych udział wzięło ponad 90 osób. Za najdoskonalszą nalewkę regionalną, gdzie zachowano harmonię smaku i aromatu uznano produkt autorstwa Pani Elżbiety Wiśniewskiej – nalewkę z dzikiej róży, II miejsce otrzymała Jadwiga Śniechowska za śliwowicę. III miejsce przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywna Kobieta” z Zaździerza za nalewkę z czeremchy. Wyróżnienia otrzymała nalewka z mniszka lekarskiego Pani Haliny Sejda oraz nalewka z czarnego bzu Pani Genowefy Przygockiej. Za najsmaczniejszy wypiek nagrodę otrzymała Pani Aniela Sielaczek za pączusie. II miejsce zajęła Pan Emil Filiński za chleb wiejski; III miejsce za Jagodzianki otrzymała Pani Mirosława Bednarczyk. Wyróżnienia otrzymało ciasto marchewkowe Pani Wioletty Domaradzkiej oraz sernik z owocami leśnymi Pani Danuty Tomasik.
W kategorii na najlepszą Potrawę komisja przyznała I miejsce dla Agnieszki Stańczak za Kalafior pod bekonem, II miejsce Pani Ewelinie Przygockiej za paszteciki, III miejsce Przemysławowi Sztarbowskiemu za pasztet z królika z żurawiną. Wyróżnienia otrzymała zupa krem borowikowa Pani Małgorzaty Gorzkowskiej oraz Śledź po chłopsku Pani Martyny Sztarbowskiej.
Święto folkloru zakończył koncert Zespołu BRAThANKI.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Źródło : Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego.
pokaż poprzednie zdjęcia
pokaż następne zdjęcia