SZKOLNA PRZERWA ŚNIADANIOWA W SP W GIŻYCACH
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkęW Szkole Podstawowej im. Wojska Polskiego w Giżycach odbyło się 18 października 2019r. uroczyste wręczenie nagród uczniom, szczególnie zaangażowanym w konkursie: „Szkolna przerwa śniadaniowa, mleczna, z warzyw, owocowa”, realizowanego w ramach programu: Owoce i warzywa w szkole.
Pani Dyrektor Krystyna Wilczek powitała obecnych. Z radością gratulowała sukcesu i zachęciła wszystkich uczniów do aktywnego udziału w akcjach prozdrowotnych, podkreślając, jak bardzo ważna w życiu każdego człowieka jest zbilansowana dieta, a owoce i warzywa to źródło wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin. Przypomniała również, by nie marnować żywności i doceniać możliwość spożywania różnorodnych pokarmów.
Szkolna koordynatorka programu przedstawiła zrealizowane w ramach konkursu działania. Podziękowała uczniom oraz wychowawczyni p. Annie Karpińskiej i dzieciom z oddziału przedszkolnego za trud włożony w przygotowanie ciekawych prac plastycznych nt. warzyw i owoców, wykonanych różnorodnymi technikami, wyeksponowanie ich na forum klasy i szkoły, wspólne śniadaniowe przerwy, właściwe zachowanie podczas spożywania posiłku. Zwróciła uwagę na wciąż aktualne hasło: Bez śniadania nie ma nauczania. Poruszyła temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz wartości odżywczych poszczególnych produktów z Piramidy Zdrowia. Zaprosiła wszystkich obecnych do zapoznania się z PRZEPISAMI na przygotowanie ZDROWEGO ŚNIADANIA, zamieszczonymi na specjalnie przygotowanej z tej okazji gazetce.
Uczniowie z radością odebrali nagrody - pojemniki z nadrukiem: „Pamiętnik Chrumasa” na drugie śniadanie oraz jabłka i mleko w ramach kontynuacji programu.
Szkolny koordynator: Małgorzata Orzeszek