W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij
Gmina Iłów

Święcenie pokarmów i stół wielkanocny

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę
31 marca mieszkańcy gminy Iłów poświęcili pokarmy. W parafii pw. Matki Bożej Królowej Polski święcenie odbywało się w kościele parafialnym od godz. 8.00 do 10.00 co pół godziny, a następnie na wioskach; najczęściej w domach sołtysów lub w strażnicach osp.

W perspektywie nadchodzących Świąt pamiętajmy o naszych bliskich, również tych, którzy są już po tamtej stronie życia – zwrócił się do osób i rodzin zgromadzonych wokół koszyczków ze święconką ks. Krzysztof Borucki. Istnieją oni w wymiarze duchowym naszego życia i są obecni podczas przeżywania Świąt – mówił dalej ks. proboszcz.

Poświęcone pokarmy spożywa się najczęściej dnia następnego, podczas śniadania wielkanocnego, gdyż Wielka Sobota, której tradycją jest święconka to dzień poprzedzający Święta Zmartwychwstania. Ich celebrowanie łączy się ze spożywaniem poświęconych pokarmów, a największą tradycją jest dzielenie się jajkiem ze święconki.

Tym samym, tradycyjnym elementem Świąt jest stół wielkanocny z potrawami, pośród których największą rolę odgrywa jajko – symbol życia. A zatem, to dania z jajek, ale także: wędliny, pasztety i inne pieczenie goszczą zwykle na naszych stołach podczas Świąt Wielkanocnych.

Tę tradycję przypomina się i pielęgnuje w Gminnej bibliotece Publicznej w Iłowie, gdzie w okresie przedświątecznym serwowany jest poczęstunek składający się z potraw kojarzonych z Wielkanocą. W tym roku odbywał się on 25 marca podczas niedzieli palmowej, a tradycyjnymi potrawami, które przygotowały organizatorki wydarzenia były m.in.: żur, jajka i biała kiełbasa.

Dzielenie się jajkiem w domach, a także w pracy, w szkole, w organizacji, w instytucji to niezwykle piękna tradycja, która łączy ludzi i przypomina, że wszędzie jesteśmy częścią wspólnoty. Tym samym, organizatorom takich uroczystości należy się szacunek i słowa podziękowania.